Kedves Szülők!

Máris eltelt több, mint egy hónap a 2015/2016. tanévből! Lássuk, mi történt júniusi hírlevelünk óta.

 

Biciklis tábor a Balaton körül

A nyári biciklis tábor a Bilingual.hu külön felső tagozatos nyári táboraként azért is volt különleges, mert a felsős táborozó csapat egy izgalmas új kihívásra vállalkozott: 5 nap alatt körbebiciklizni a Balatont!

 

Ír tábor

Az alsó tagozatosok angol nyelvű Bilingual.hu Ír Táborának tematikája az 1014-ben, a Dublin melletti Clontarf-ban lezajló ír-viking csatára épült, melyből az írek kerültek ki győztesen.

 

Bilingual.hu angol nyelvű napközis táborok

A nyáron csak angol nyelvű, új tanórán kívüli tevékenységet vezettünk be angol anyanyelvű tanáraink közreműködésével: a július első 3 hetére szervezett nyári napközis táborok, az Őrült Tudóstanonc tábor, A Természet Művészei tábor és az Amerikai Sportok tábora nagy sikert arattak a résztvevő gyerekek és szüleik körében: a gyerekek valóban kellemesen töltötték idejüket, emellett az angol nyelvet is gyakorolták a tanóráknál szabadabb közegben.

 

A Bilingual.hu Program új tanárai

Csapatunk ebben a tanévben sok kiváló új tanárral bővült.

 

Új óvodai program vezető

Andrew Hornett, oktatási vezető - a magánéletében bekövetkezett változás miatt – visszatért Angliába. 

Andrew munkáját Dora Koperniczky veszi át, mint Bilingual.hu Óvodai Program Vezető. Dora 2006 óta, 9 éve dolgozik a Bilingual.hu Óvodai Programban, mindannyiunk, elsősorban a csoportjába tartozó gyermekek nagy örömére.

 

Őszi hétvége

Kisinóci Turistaház, Kóspallag

2015. október 9-10.

A hétvége közös nyelve természetesen most is az angol volt! Fő eseményén, a vacsora utáni házválasztó ceremónián megtörtént az ötödikesek beavatása és beosztása valamelyik ház csapatába. Ezt az első közös csapatépítő játékok, a Házak bemutatkozása követték, valamint ismerkedés egymással és a házvezető tanárokkal.

Az időjárás nem lehetett akadálya a jó hangulatnak: a szombati kedvezőtlen időjárás ellenére nagy túrát tettünk a környéken!

 

Most pedig lássuk, mi következik a továbbiakban a tanév során:

 

Külső szaktanácsadónk látogatásai

Az új tanév első hete új tanáraink számára izgalmas, kétnapos workshop-pal kezdődött: a Bilingual.hu speciális módszertanának alkalmazási lehetőségeiből kaptak oktatást.

Janet Streeter, külső szaktanácsadó még kétszer látogat el hozzánk ebben a tanévben, egyrészt, hogy utánkövesse új tanáraink fejlődését, másrészt, hogy folytassák a munkát régebb óta a Bilingual.hu Programban dolgozó tanárainkkal is – tervezés, óralátogatás, elemzés és módszertani workshop formájában. Ms Streeter a 2015. november 16-i héten dolgozik ismét nálunk.

 

Házrendszer

A 2009 óta működő, a Harry Potter könyvekből ismert házrendszer a felső tagozatosok számára ebben a tanévben minden hónapra kínál valami izgalmas, tanórán kívüli, angol nyelvű tevékenységet. A tevékenységek minden gyermek számára biztosítják a pontszerzés lehetőségét, attól függően, hogy mely területen jeleskednek: szellemi, közösségi tevékenységekben vagy akár sportban.

Az ötlet mögött az az elképzelés áll, hogy nem mindig van módunk megválasztani azokat az embereket, akikkel együtt dolgozunk, de sikert csak akkor tudunk elérni, ha csapattá válunk és csapatként kihasználjuk az egyénekben rejlő lehetőségeket.

A 4 Ház:

London Lions (red)
Washington Eagles (green)
Canberra Kookaburras (orange)
Ottawa Otters (blue)
Az Őszi hétvégi tábor során az 5. osztályosok a házválasztó ceremónia keretében bekerültek valamelyik Ház csapatába, így kezdődhetnek a közös tevékenységek hónapról hónapra!

 

Minden hónap első szerdája “House Spirit Day”!

Ez azt jelenti, hogy azok a diákok, akik aznap házuk színeit viselik (*egyszínű vagy nagyrészt olyan színű felső, pl póló/ing/pulóver/kardigán/ruha), házpontot kaphatnak lelkes részvételük jutalmául.

 

Open Door Updates – idén is!

Szeptember 18-ától az angol anyanyelvű tanárok már el is kezdték ’kinyitni’ az osztálytermek ajtaját, hogy rendszeresen információt küldjenek a családoknak a tananyaggal kapcsolatosan és az osztályokban zajló fontosabb eseményekről.

 

Folytatódik az Olvasóprogram

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a magyar gyerekek rosszul teljesítenek a szövegértési teszteken. Olvasóprogramunkat pont azért vezettük be 2015. januárjában, mert azon túl, hogy a gyerekek szövegértése a rendszeres olvasással fejlődik, a gondolkodásukat általában fejleszti, ami sok más területen is kifejti pozitív hatását.

Ebben a tanévben az Olvasóprogram tehát folytatódik. Októbertől kerül az angol, a Tutorial és az országismeret tantárgyak tevékenységei közé, továbbra is az életkornak és a nyelvi szintnek megfelelő, eredeti angol nyelvű, sok esetben díjnyertes, klasszikus vagy modern klasszikus irodalom kiválasztásával. Köszönjük, hogy a gyerekek délutáni időbeosztásával rugalmasan álltak a Tutorial csoportok kialakításához, így tanáraink az olvasmányokat az alsó tagozaton a csoportok igényeinek megfelelően tudták kiválasztani. Az olvasmányok hamarosan kiosztásra kerülnek.

 

A Tutorial órák nagyon fontosak!

Sokszor hangsúlyoztuk, ezért biztosak vagyunk benne, hogy minden család számára mára világossá vált, hogy a Tutorial órák biztosítják a Bilingual.hu Program tanulói számára a kis csoportos, célzottan az ő igényeiket szolgáló, tananyaggal kapcsolatos nyelvgyakorlást – kicsit kevésbé kötött formában, mint a tanórákon. Ahol két alkalom van az órarendben hetente, fontos, hogy mindkét alkalommal ugyanaz maradjon a csoportösszetétel az optimális haladás érdekében – ennek kialakításában, ahol sikerült, köszönjük támogatásukat.

Tudjuk, hogy a magyar tananyag komoly terhet ró a gyerekekre, de a közös cél, a Cambridge B2 angol nyelvi szint akkor elérhető a gyerekek számára, ha a Tutorial órákon rendszeresen részt vesznek. Tanáraink pedig úgy állítják össze a feladatokat, hogy azok megoldása szinte felüdülés és szórakozás legyen a gyerekek számára.

 

Középiskolai folytatás: Crossroads Akadémia!

Hova menjen gyermekem középiskolába, hogy az érdeklődésének legmegfelelőbb képzést kapja, ugyanakkor a megszerzett angol nyelvi szintje is fejlődhessen?

Ha ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják, a válaszunk:

Crossroads Akadémia – bármelyik középiskolát is választják Gyermekük igényeihez igazodva!

A szeptemberben elindult, csak angol nyelvű kurzus résztvevői most a Hősök témakörét járják körül, mazsolázgatnak különböző tudományterületeken, miközben fejlődnek olyan – az élet más területein is hasznos – készségeik, mint a vitakészség, az érvelés vagy az előadásmód.

További részletek a weboldalon: itt

Vidám őszi napokat kívánunk!

a Bilingual.hu csapata