Jack immár hatodik éve dolgozik a Bilingual Programban és jelenleg 3. osztályt tanít.  

 

Először 2013 októberében jártam Budapesten, mikor néhány magyar diák meghívott, akikkel Angliában barátkoztam össze. Budapesten töltött időm alatt tudomásomra jutott, hogy Budakeszin, ahol a barátaim laktak,  van egy iskola, ahol mindig keresnek angol anyanyelvű tanárt.  Akkoriban szülővárosomban éltem, Anglia délnyugati részén és olyan helyen dolgoztam, ahol egyáltalán nem tudtam kamatoztatni a tanulmányaim alatt szerzett tudásomat és képességeimet. Ezért úgy döntöttem, hogy eljött az idő a változásra. 

 

Sokat utaztam Európán belül, de őszintén szólva Budapest volt már akkor is a kedvenc városom, és az a Budapesten eltöltött hét volt életem egyik legjobb élménye, így nem kellett sokat gondolkodnom. Diplomámat nem a tanárképzőn szereztem, így várt rám egy kis munka mielőtt komolyan megpályázhattam volna ezt a munkát. Az ezt követő év alatt megszereztem a TEFL minősítésemet (angol nyelv oktatása) és igyekeztem minél több tapasztalatot gyűjteni a fiatalokkal való munkában. Előnyömre vált, hogy szüleim oktatásban dolgoznak, ezáltal különböző tanítási lehetőségek álltak rendelkezésemre. 

Számos Skype interjú, rengeteg olvasás  és kutatás után, egy gépen ültem Budapest felé, ahol hamarosan elkezdtem az új életemet tanárként. Egész pontosan 2014 augusztus 11.-én, azon a napon, mikor Robin Williams elhunyt. Ez sokkal később vált relevánsá, mikor egyszer egy pénzügyi nyilatkozatot kellett kitöltenem a postán, hogy vissza tudjam küldeni az Egyesült Királyságba, és már majdnem az én sorszámomat hívták, miközben pánikolva próbáltam visszaemlékezni a pontos dátumra, hogy mikor hagytam el Angliát. Végül valakit felhívtam és ,megkérdeztem tőle, hogy “internetközelben vagy? Mikor hunyt el Robin Williams?” éppen időben le tudtam firkantani, mire én kerültem sorra.. 

 

Az első feladatköröm a Bilingual-nál a felső tagozat oktatásában volt - testnevelés-, technika- és zenetanárként. Ez egy jó lehetőség volt arra, hogy integrálódjak a tanteremben, valamint az iskola működési rendszerében, anélkül, hogy túl nagy nyomás lenne rajtam, angol osztályfőnökként, amire igazság szerint nem álltam még készen. De év végére úgy éreztem készen állok, és kérvényeztem, hogy saját osztályom legyen. Számos óralátogatás és megbeszélés után, én lettem a 3. osztály angol osztályfőnöke. Igazából kissé döcögősen indult az év, de a magyar anyanyelvű partner-tanárom és a Bilingual csapat (a koordinátor és a team leader) támogatásával ezen javítani tudtam. Azóta ez a 3. osztály elvégezte a 4.-et is, és felsőssé váltak, míg én újrakezdtem az első osztállyal, akik immár másodikosok.  

Magyarországon élni nem mindig könnyű. Hacsak nincsen itt rokonod vagy nem beszéled a nyelvet, először nagyon izgalmas lesz, majd azt követően stresszes és kaotikus, végül aklimatizálódsz és eldöntöd, hogy valóban ez az a hely, ahol lenni akarsz. Lassan öt éve vagyok itt, és összességében ez volt életem legjobb öt éve, mely alatt többet fejlődtem és tanultam az életről, és hogy mit szeretnék a jövőben, mint életem bármely másik szakaszában. A Bilingual kihívások elé állított, támogatott és végeredményben megbízott bennem ezzel az állással, ahol nap mint nap a diákjaim személyisége és látható fejlődésük a jutalmam. Nem kell öt évig maradni ahhoz, hogy életet megváltoztató élményben részesülj. Kevés eltöltött idő is elég hozzá itt. És csak ajánlani tudom, hogy megtedd ezt az első lépést. 

Jack Langley
Teacher