HOLLAND-MAGYAR NEMZETKÖZI DIÁKCSEREPROGRAM 2023

 

A Bilingual Holland-Magyar Csereprogram első, 2019. évi fordulója után a Bilingual Program 2023-ban is folytatta együttműködését a KSG Apeldoorn gimnáziummal, amely holland-angol kétnyelvű középiskolai programot működtet Hollandiában. Az angol, mint közös nyelv segítségével a csereprogram lehetőséget biztosít a holland gimnázium és a Bilingual Program magyar diákjainak utazás, kapcsolatépítés és közös programok révén egymás  kultúrájának megismerésére. 

 

2023. áprilisában 16 kétnyelvű programban résztvevő diák az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola-Váradi, a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Budakeszi Széchenyi István Általános Iskola 16 Bilingual Programban tanuló diákjai Apeldoorn-ba utazott, ahol egy hétig egy-egy holland családnál elszállásolva, holland iskolába járva pillanthattak be a holland diákok életébe és kultúrájukba. 

 

Az első napon szórakoztató "ismerkedős" játékokkal, egymás és az iskola megiserésével töltötték a napot. Másnap 30 km-es kerékpártúrán ismerték meg a környéket és látogattak el Deventer városába. A következő nap a diákok a "Lonely Planet" projekt-jükön dolgoztak, mintha egy turistáknak szóló honlapot készítenének városaikról.. 

 

Az Amszterdam- i kirándulás során a napot a város felfedezésével töltötték, megcsodálták az épületeket és a csatornákat..

 

A magyar diákok áprilisi hollandiai látogatását követően eljött az idő, hogy holland társaik egy hétre Budapestre látogassanak. A csereprogram májusi magyar hete egy János-hegyi túrával kezdődött, majd különböző kincskereső feladatokkal telt több budapesti helyszínen, többek között az Óbudai temetőben, a Budai-hegységben, a Várban és a Szépművészeti Múzeumban. A diákok még agyag álomfogókat is készítettek, és zászlófogást is játszottak Budakeszin. A Krúdy, az ÓNL-Váradi és a Budakeszi SZIA iskola biztosított helyet a 32 fős diákcsoport számára az iskolán belüli foglalkozásokra: a napi kulturális, sport, művészeti vagy történelemmel kapcsolatos tevékenységek mellett a diákok a "Lonely Planet" projekt-jüket folytatták később a csereprogram zárásaként bemutatták egymásnak. Az estéket a fogadó családok társaságában töltötték vagy éppen csapatostul fedezték fel Budapest szépségeit.

 

A diákoktól a Bilingual Holland-Magyar Diákcsereprogram 2. hete után kapott visszajelzések szerint ez a tapasztalat az angol nyelvgyakorláson kívül hozzájárul együttműködési és szociális készségeik fejlesztéséhez és egész biztosan hasznos lesz a későbbi életükben!

 

Leendő 8. osztályosok, készüljetek! Jövőre folytatjuk!

 

Képekért kattintson az alábbi linkekre:

 

HOLLAND HÉT

 

MAGYAR HÉT