Kedves Szülők!

A tanév második félévébe léptünk. Összegyűjtöttük, mi történik még ebben a félévben. Előtte azonban egy kis összefoglaló, mivel telt a 2015/2016. tanév első féléve.

Külső szaktanácsadónk látogatása

Külső szaktanácsadónk, Janet Streeter, második e tanévi látogatása alatt, 2016. február 8-12. között, folytatta az ősszel megkezdett munkát tanárainkkal tervezés, óralátogatás, elemzés és módszertani workshop formájában. Ez alkalommal a Bilingual.hu speciális módszertanának alkalmazási lehetőségeiről angol anyanyelvű tanáraink magyar anyanyelvű, párban tanító partnereikkel együtt, közös workshop-on vettek részt. A fő téma a tankönyv „kifordítása” volt, ahol azt vizsgálták meg közösen, hogyan lehet a tankönyvi tananyagot a gyerekek különböző szintjeihez, nyelvi szükségleteihez és a program módszertanához igazítani, és a kommunikatív tanításra összpontosítani.

A workshop sokféle szintet célzott, így a tapasztaltabb tanárok élesíthették készségeiket, ezáltal belemélyedhettek összetettebb részletekbe, ugyanakkor a fiatalabb tanárok lehetőséget kaptak a tanulásra kollégáiktól és arra, hogy saját ütemükben dolgozzanak.

Az év következő képzése már a következő tanévet fogja előkészíteni augusztusban az új (és néhány régi) tanárunk számára.

 

Farsang projekt a Budakeszi 5-6.a-ban

A 2016. január végi-februári időszakban a Budakeszi 5-6. osztályosok tantárgyakon átívelő farsangi projektben vettek részt: különböző tevékenységek segítségével, több tantárgyon keresztül járták körbe a farsang témakörét.

A rajz és technika órákon farsangi álarcokat készítettek Neil Wolstenholme segítségével, majd az angol órákon az álarcokhoz kapcsolódva gyakorolták a szövegírást „Ha az álarcom beszélni tudna…” címmel 5. osztályban Jeff Ertel, 6. osztályban Madeline Martello útmutatásával. Később Neil-lel a számítástechnika órákon is feldolgozták ezeket az anyagokat.

farsangAz 5.a osztály hangulatos álarcait meg lehet(ett) tekinteni az iskola főépületének aulájában. A hatodikosok álarcai szintén fontos célt szolgáltak: a felsős farsangon ezekben léptek fel a tanulók.

 

A barátság hatalma – esszé a Budakeszi 5.a-ban

A szövegírás projekt segítségével azon a – 8. osztály végéig tartó – hosszú úton tettünk egy lépést, amely felkészíti a tanulókat a Cambridge B2 vizsgára.

A Budakeszi 5.a-ban a barátság természetét egy esszén keresztül vizsgáltuk meg, mely a Bilingual.hu Olvasóprogram keretében olvasott Charlotte’s Web-re épült. A diákokat arra bátorította tanáruk, hogy kritikusan gondolják végig a barátság természetét, azonosítsák és fejtsék ki a barátságot háromféle vonatkozásban, amelyeket a könyvben és saját életükben találtak. Néhány példa a barátság fontos jellemzőire, melyet a tanulók felfedeztek: a barátoknak hűségesnek, bátornak, segítőkésznek és őszintének kell lenniük. Összességében Jeff Ertel nagyon büszke a gyerekek munkájának minőségére, és hogy a szöveget valóban képesek voltak a saját élettapasztalatuk lencséjén keresztül megvizsgálni.

 

Bilingual.hu Olvasóprogram: második kör

A 2015. januárjában bevezetett, a gyerekek szövegértésének fejlesztését és gondolkodásfejlesztését célzó Bilingual.hu Olvasóprogram első félévi olvasmányait a felső tagozatosok többnyire befejezték és feldolgozták. Március elején-közepén kapják meg 2. félévi, az életkornak és a nyelvi szintnek megfelelő, eredeti angol nyelvű olvasmányukat a gyerekek, melynek segítségével tovább gyarapodik angol nyelvtudásuk, amellett, hogy jól szórakoznak.

 

Kerületi Vers- és Prózamondó Verseny

A 2016. február 11-i, III. kerületi Vers- és Prózamondó Verseny helyszíne a Krúdy Gyula Általános Iskola volt, melyen összesen nyolc Bilingual.hu diák is képviseltette magát mind a Krúdy Gyula, mind az Óbudai Nagy László Általános Iskolából.

A kerületi verseny 3-8. osztályosok között zajlott. Molnár Benedek, a Váradi 4.a osztályos tanulója Shel Silverstein: Sick című versével a 3. helyet, míg Rose Milligan: Dust If You Must című versével a 4. helyet Németh Réka, a Krúdy 8.a osztályos tanulója szerezte meg. Gratulálunk sikerükhöz, tanáraiknak, Olivia Fonzi-nak és Courtney Lasseter-nek pedig köszönjük a felkészítő munkát!

 

Kerületi Komplex Angol Nyelvi Verseny

Néhány Bilingual.hu Program diák a III. kerületi Komplex Angol Nyelvi Versenyen 2016.02.25-én, az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában képviselték iskolájukat. Büszkék vagyunk eredményeikre, hiszen az alábbi kiváló eredményt magasabb korcsoportban érték el, ugyanis a Bilingual.hu Programban tanuló gyerekeknek a kétnyelvűség okán legalább egy évfolyammal feljebb indulhatnak a versenyen.

Reimann Kristóf Bálint (Krúdy 6.a) 1. helyezést ért el a 8.-osok között

Artur Paravjanc (Váradi 6.a) 2. helyezést ért el a 8.-osok között

Németh Réka (Krúdy 8.a) 2. helyezést ért el a 9.-esek között

Német Zselyke (Krúdy 7.a) 3. helyezést ért el a 9.-esek között

Csapó Adél (Krúdy 6.a) 5. helyezést ért el a 8.-osok között

Szabó Soma (Krúdy 5.a) 9. helyezést ért el a 7.-esek között

Gratulálunk nekik és magyar anyanyelvű felkészítő angoltanáraiknak!

 

Téli tábor, 2016. február 12-13.

A Bilingual.hu Program angol nyelvű Téli táborának bázisa a már ismert és kedvelt nagybörzsönyi Malomkert Panzió volt. A péntek esti vacsorát és a szülinapozást két részből álló csapatverseny követte. Először Headband (szó kitalálós) játékot játszottunk a különböző tantárgyak angol szavaival (történelem, matek, tesi, művészetek, ének-zene, természetismeret témakörökben). Az izgalmas játék után rövid előadásokat készítettek a táborozók és ők is a szavazhatták meg, hogy melyik tetszett nekik a legjobban a szoros versenyben. Az estét közös éneklés, karaoke zárta.

Szombaton a kirándulást elmosta az eső, de nem nagyon bántuk, mert megint sok érdekes játékot játszottunk, csoportokban. Délután Esztergomban egy rövidet számháborúztunk hazaindulás előtt.

Várunk mindenkit a Tavaszi táborban, április 9-én!

 

Házrendszer események

A tanév első félévében az 5. osztályosok az Őszi tábor során kisorsolt házuk csapatához csatlakoztak a háztevékenységekben. Ők is megtapasztalhatták, hogy bár nem mindig van módunk megválasztani azokat az embereket, akikkel együtt dolgozunk, csapattá válva, az egyénekben rejlő lehetőségeket kihasználva sikereket tudunk elérni. Szellemi, közösségi tevékenységekben vagy akár sportban lehetett most is pontot szerezni.

 

Számháború a Krúdy-ban

2015.11.11-én első alkalommal számháborúztak a Krúdy és a Váradi diákjai úgy, hogy az egyik iskola vendégül látta a másikat. A diákok házanként mérkőztek meg. A Canberra Kookaburras csapat nyert 3 győzelemmel, a második lett az Ottawa Otters és a London Lions, a harmadik pedig a Washington Eagles. Ezek az eredmények már beleszámítanak az Éves Házversenybe! A váradisok alig várják a tavaszi visszavágót!

Címertervező verseny

Versenyt hirdettünk a házak új címerének megtervezésére a felsős diákoknak. A zsűri a beérkezett címertervek közül választva áprilisban fogja kihirdetni a győztes munkákat.

Ház Kvíz

Mindhárom általános iskolában megrendezésre került a Ház Kvíz, ahol a csapatok játékos formában angol nyelvű tantárgyi ismereteikről tettek tanúságot.

 

A Krúdy 8.a-sok látogatása a Holokauszt Múzeumban

A második világháborúról szóló történelem tanegység befejeztével Ms. Anna és Klári néni Krúdy 8.a-s diákjai ellátogattak a Páva utcai Holokauszt Múzeumba. A tanulók nagyon informatívnak és értékesnek találták a kirándulást, néhányan írásos beszámolót is adtak be Ms. Annának.

Részlet Németh Réka munkájából (fordítás): „A múzeum felépítése jelentőséggel bír. Például, az, ahogy mentünk egyre mélyebbre és mélyebbre a múzeumban, szó szerint. Mint ahogy a csíkok a falon, amelyek a még életben levő zsidókra utaltak és legfőképpen a vörös folyosó, ahol az okozott károk visszafordíthatatlanok. […] Szerintem ez a múzeum segített megértenünk nemcsak a Holokausztot, hanem annak áldozatait is.”

A csapat idén a Terror Háza Múzeumba is el fog látogatni.

 

Volt diákunk Cambridge-ben tanul!

Szeretettel gratulálunk volt Krúdy és Bilingual.hu diákunknak Iarina Ciceu-nak (aki jelenleg az Árpád Gimnázium végzős diákja), hogy bejutott a híres Cambridge University-re, ahol földrajzot fog tanulni. Szép volt, Iari!

 

Mi várható még a 2. félévben?

 

A Hivatalos Cambridge FCE próbavizsga a Krúdy 8.a-ban és a Budakeszi 8.a-ban

A 2016. április 5-én a 8.a-sok a Krúdy-ban és Budakeszin hivatalos Cambridge FCE First for Schools (B2 szintű) próbavizsgát tesznek a British Council vizsgáztatói előtt. A teszt anyaga megegyezik a hivatalos vizsgáéval. A próbavizsga után május végén és június elején lehet hivatalos vizsgát tenni, ha a család így dönt.

 

Várható házesemények
Kora tavasszal (március-április) “Spelling Bee” helyesírási versenyt, valamint májusban Flag Football Kupát rendezünk.

A Házverseny jelenlegi állása a szerzett pontok szerint:

Krúdy:
Washington Eagles – 88
Ottawa Otters – 123
Canberra Kookaburras – 99
London Lions – 91

Váradi:
Washington Eagles – 15
Ottawa Otters – 18
Canberra Kookaburras – 1
London Lions – 14

Budakeszi:
Washington Eagles – 18
Ottawa Otters – 8
Canberra Kookaburras – 18
London Lions – 15

Még lehet sok pontot szerezni, hajrá!

 

Vers- és prózamondó verseny – Budakeszin is!

A tavaly indult, hagyományteremtő, éves vers- és prózamondó versenyt idén második alkalommal rendezzük meg 2016. március 22-én a SZIA-ban. A 3-8. osztályos diákok versenyeznek, úgy, hogy első körben a választott angol nyelvű versüket angol anyanyelvű tanáraik jelenlétében mondják el, az osztályversenyek győztesei pedig az iskolai fordulón vesznek részt. Reméljük, minden diák örömmel mondja el versét és tanul abból a kihívásból, melyet egy költemény megtanulása és elmondása jelent, angol nyelven.

 

Nyílt napok a Bilingual.hu Óvodai Programban

Az iskolai, leendő elsős nyílt napok után a Százszorszép és a Színes Gyerekkert Óvodába is szeretettel várjuk az óvodai kétnyelvűség iránt érdeklődő családokat, akik gyermeke az ősszel kezdi az óvodát. A leendő kiscsoportos gyermekek szüleit 2016. április 12-én 17 órára várjuk, a gyerekeket pedig április 13-14-15-i napok valamelyikén, előzetes regisztrációt követően.

 

Leendő elsős tanító nénik látogatása a Százszorszép Óvodában

Mind a Krúdy, mind a Váradi iskolából a Százszorszép ovi nagycsoportosait meglátogatják a leendő elsős tanító nénik és egy kis ismerkedő játékkal barátkoznak a lehetséges következő évi tanítványokkal.

 

Crossroads Akadémia információs találkozó 8. osztályos diákok szüleinek

A Krúdy-ban megtartott bemutató óra következő alkalmaként áprilisban találkozót szervezünk a 8.a osztályosok szüleivel a következő lépésekről.

Budakeszin is tartunk hasonló találkozót, melyet itt is egy bemutató óra előz meg.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket, a meghívókat hamarosan küldjük!

 

Tavaszi tábor áprilisban és májusban

Két Tavaszi tábor is lesz az idén: április 9-én és májusban, a részleteket később küldjük. A májusi túra a nyári felső tagozatos Kalandtáborra készíti majd fel az érdeklődő gyerekeket, hasonlóan a tavalyi Bike Club-okhoz.

 

Bilingual.hu nyári táborok 2016. június 27 – július 1.

Az alsó tagozatosok tanév végi nyári táborának témája idén az Olimpia lesz. A gyerekeket országcsoportokba osztjuk, kézműveskedni, sportolni fognak és más szórakoztató játékokat játszanak majd tanáraikkal és a táborvezetőkkel.

A felső tagozatosok idén folytatják a tavaly a biciklis táborral megkezdett Kalandtábor hagyományát: hasonló, mégis más lesz, mint a tavalyi tábor, új eseményekkel és kihívásokkal. Hamarosan bővebb információt küldünk!

 

Bilingual.hu angol nyelvű napközis táborok

Tavaly nyáron csak angol nyelvű, új tanórán kívüli tevékenységet vezettünk be angol anyanyelvű tanáraink közreműködésével: a nyári napközis táborok nagy sikert arattak a résztvevő gyerekek és szüleik körében. Az idei táborok szintén sok izgalmas, tevékenységet, feladatot, játékot ígérnek majd!

Addig is kellemes tavaszt kívánunk!

Üdvözlettel:

a Bilingual.hu csapata