Miért hasznos a brit parlamenti vitastílus?

- avagy Bilingual diákok az Oxford-i vitaverseny magyarországi fordulóján

 

A brit parlamenti vitastílus a vita egy bizonyos módszertan szerinti vezetése, mely a vitában résztvevők és véleményük tiszteletére építve, összetett problémákkal kapcsolatos, különböző vélemények ütköztetésére szolgál. Ez a tudás nagyon hasznos a tanulmányok területén, de jól jöhet a munkahelyi vagy akár magánéleti viták rendezéséhez is.

 

Az Oxford Union Society vitaversenye a brit parlamenti vitastílus évenként, iskolák számára rendezett legnevesebb versenye a világon, melynek döntője Oxford-ban zajlik. A verseny a 14 év feletti korosztály számára nyújt remek lehetőséget készségeik fejlesztésére a nyilvános beszéd, az átgondolt érvelés és az analitikus problémamegoldás területén. 

 

Miss Anna diákjai az Európa 2000 Középiskolából, Tarcsai Korinna, Herner Minka, Jelinek Éva és a Bilingual Alumni (az általános iskolai programot végzett diákok), Györke Dániel és Szabó Soma 2020. január 18-án, szombaton az Oxford-i vitaverseny magyarországi fordulóján vettek részt. Míg a résztvevő diákok többsége láthatóan már hosszabb ideje tanult vitázni, a Bilingual diákok lelkes csapata egy felkészítő foglalkozás után vágott bele a versenybe, ahol mindannyian igen jól megállták a helyüket, sőt a Bilingual Alumni csapata a 2. fordulóba is bejutott. A résztvevő diákok elmondása szerint a vita kiváló gyakorlat a B2, sőt a C1 szintű angol nyelvvizsgára készülésben is. 

 

Miss Anna hamarosan Bilingual Debate Club-ot (vitaclubot) hirdet az Európa2000 Középiskolában a Bilingual és a Bilingual Alumni középiskolás diákjai számára, hogy – ha kedvet éreznek a versenyzéshez - jövőre ne csak itthon, de akár az Oxford-i döntőn is jól szerepeljenek.

 

Most itt a lehetőség a 15 év alatti korosztály számára is, hogy kipróbálja magát és akár a Cambridge-i versenyre is eljusson!

(akik 2020. augusztus 31-ig nem töltik be a 16. évüket)
 

- 2020. január 25. 15:00 Felkészítő foglalkozás a Milestone Intézetben (1062 Budapest, Bajza utca 44.), ahol lehet nézőként vagy akár próbavitán is részt venni. Utána regisztráció a versenyre Miss Anna segítségével (2 fős csapatokat január 25. éjfélig lehet regiszrálni)

- 2020. január 27-i hét: Miss Anna felkészítő foglalkozása a vitaversenyre (az időpontot a résztvevőkkel egyezteti)

- 2020. február 1. ICYD (International Competition For Young Debaters) magyarországi forduló

 

Miss Anna várja az érdeklődő diákok jelentkezését akár személyesen az iskolában, akár email címén: banhegyi.anna@bilingual.hu.

Korábbi tanítványai jelentkezhetnek a facebook csoportban is: 

Bilingual.hu (Szoloto) Alumni.