Első BILMUN Konferencia 7. osztályosok számára

Mi az a BILMUN? 

 

A BILMUN a Bilingual Program Model UN konferenciája. Olyan oktatási szimuláció, ahol a diákok megismerkedhetnek az ENSZ működésével és globális kérdéseket vitathatnak meg, akárcsak a valódi ENSZ küldöttek. A témák valós ENSZ ügyeken alapulnak, így a diákok már fiatalon fejleszthetik vitakészségüket, kritikus gondolkodásukat, angol nyelvtudásuk továbbfejlesztése mellett.

 

 

Az MUN vitaformátum elsajátítása 

 

A Model UN világszerte népszerű, készségfejlesztésre és az angol nyelvtudás fejlesztésére használják. Az Európa 2000 Gimnázium aktív MUN csapata az idén nagy sikereket ért el Magyarországon és nemzetközileg is. A MUN megtanítja a diákokat a közösségi érzésre, felelősségvállalásra, magabiztosságra és az angol nyelv gyakorlására ad lehetőséget.

 

Mi az újdonság a BILMUN-ban? 

 

Ebben az évben a Bilingual Program 7. osztályos diákjai (!) is csatlakoznak a BILMUN-hoz, hiszen a Bilingual Program diákjai már ebben az életkorban rendelkeznek a szükséges angol nyelvtudással, íráskészséggel, prezentációs és kritikai gondolkodási képességekkel. Kapcsolatot építhetnek társaikkal, gyakorolják nyelvi és elemző képességeiket, és tanáraik, valamint tapasztalt gimnazista MUN tagok mentorálásával kapnak támogatást.

 

Felkészülés a konferenciára 

 

 

A 7. osztályosok külön angolórákon vettek részt, hogy felkészüljenek az első BILMUN Konferenciára, amely 2024. június 1-jén zajlott az Európa 2000 Gimnáziumban. Angol anyanyelvű tanáraikkal dolgoztak együtt, hogy megismerjék kijelölt országukat és felkészüljenek beszédükre.

 

A Konferenciáról dióhéjban 

 

Ahogy Alex Mitchell, a Bilingual Model UN Klub elnöke röviden összefoglalta:

 

"Az első BILMUN konferencia hatalmas siker volt!

 

Pénteken a diákok és tanáraik izgatottan érkeztek az Európa 2000 Gimnáziumba kutatási feladatuk eredményével. A nyitóünnepségek és beszédek után a 7. osztályos küldöttek és mentoraik elkezdtek dolgozni a határozat megírásán a gyermek menekültekről, amit szombaton vitattak meg. Erős határozatot hoztak létre, amely élénk vitákat indított.

 

A 2. nap végső előkészületekkel indult. A küldöttek parlamenti eljárási tippeket kaptak, majd lenyűgöző nyitóbeszédeket tartottak. A nap folyamán lehetőségük volt nyíltan vitázni, tanácskozni a konferencián tanáraik támogatása mellett. A viták élénkek voltak, sok beszéd spontán, a helyszínen készült, de jól megfogalmazott volt. Végül a határozat intenzív vita után elfogadásra került.

 

Az elnök és helyettese kiemelte a legjobb küldötteket, hangsúlyozva az kiváló teljesítményeket. A legjobb küldött és két dicséretben részesített küldött díjat kaptak.

 

Gratulálunk minden résztvevőnek, tanárnak, mentornak és szervezőnek az első BILMUN konferencia sikeréhez!"

 

A díjazottak 

 

 

A képen balról jobbra:

Salwa Errimani - MUN elnök (Európa 2000 Gimnázium)

 

 Tömösi Borsa  - Best Delegate (Ukraine, SZIA Budakeszi)

 Gyáfrás Péter - Honorable Mention (Brazil, SZIA Budakeszi)

 Savic Léna - Honorable Mention (Ethiopia, Óbudai Nagy László-Váradi)

 

Benavides-Dobos Mátyás - MUN elnökhelyettes (Európa 2000 Gimnázium)

 

Gratulálunk minden résztvevő a kiváló konferenciáért!