Bilingual Holland-Magyar Csereprogram 2024

A Biilingual Holland-Magyar Csereprogram 2019. és 2023. évi első két fordulója után a Bilingual idén ismét a KSG Apeldoorn-nal (holland-angol kétnyelvű középiskolai programot működtető iskola) lépett partnerségre Hollandiában! Ez a csereprogram lehetővé teszi a holland és a magyar diákok számára, hogy utazáson, kapcsolatépítésen és kollektív problémamegoldáson keresztül megtapasztalják a különböző kultúrákat.

 

Miért is volt hasznos ez az utazás?

 

A magyar diákok kicsit kikerültek a komfortzónájukból – elutaztak egy másik országba, megismerték egy másik család hétköznapjait, ízelítőt kaptak egy másik kultúrából, holland tinédzserekkel alakítottak ki kapcsolatokat – amit nagy izgalommal és érdeklődéssel tettek. Összességében diákjaink nagyszerűen vizsgáztak alkalmazkodásból, és megmutatták, hogy „nyitottak a világra”. Sok diák úgy nyilatkozott, hogy a látogatás többek között sokat segített angol nyelvtudásuk továbbfejlesztésében, hiszen új élmény volt reggeltő estig, sőt este is angolul kommunikálni! 

 

Leendő nyolcadikosok, készüljetek! Jövőre Ti jöttök!

 

2024. április 15-től április 19-ig az ÓNL-Váradi, a Budakeszi SZIA és a Krúdy iskolák 20 Bilingual Program diákja utazott együtt Apeldoorn-ba, ahol egy hetet egy holland családnál töltöttek, holland iskolába jártak és holland kulturális programokon vettek részt.

 

Az első napon a diákok és a tanárok a kora reggeli órákban Amszterdamba repültek, majd vonattal utaztak Apeldoorn-ba. Ott ebéddel várták őket, majd csapatépítő foglalkozásokon vettek részt, hogy a diákpárok szórakoztató formában jobban megismerjék egymást.

 

 

A következő napon a diákok megismerték az együttműködési projektjüket, és elkezdtek dolgozni rajta. Ezt követte egy séta a történelmi Palais het Loo-ba, ahol tárlatvezetésen vettek részt a palota Queen Mary szárnyában.

  

A harmadik napon, szerdán a diákok és a tanárok ismét találkoztak az Apeldoorn-i állomáson, hogy felszálljanak egy Amszterdamba tartó vonatra. Amszterdamban vezetett sétát tettek a Rijksmuseum-ban. Mikor megérkeztek, vendéglátó diákpárjuk szüleitől kapott, igazi holland csomagolt ebédet fogyasztottak el együtt. A diákok a múzeum Snapguide alkalmazását használták telefonjukon a múzeumi barangolás során, és digitálisan, interaktív módon fedezték fel a múzeum kincseit. Ezt követően néhány órán keresztül a diákok felfedezték a várost, mielőtt vonattal visszatértek Apeldoorn-ba.

Csütörtökön ismét iskolai nap volt, a diákok a partnerükkel közös projekten dolgoztak. Nincs hollandiai tartózkodás biciklizés nélkül! – így biciklire ültek, és elkerekeztek a Park Berg en Bos-ba piknikezni. Majd kisebb csoportokban kerékpáros túrákra indultak, felfedezve Apeldoorn nevezetességeit és látnivalóit.

 

 

Az utolsó napon, pénteken a diákok befejezték projektjüket, majd partnereikkel együtt bemutatták azokat. 

 

 

 

MAGYAR HÉT

A magyar diákok hollandiai útját követően eljött az idő a holland diákok látogatásának Budapesten.

 

 

A csereprogram májusi magyar hete több helyszínre is kiterjedő kirándulásokkal telt, többek között a jártak a diákok a Néprajzi Múzeumban, a Hősök terén, a Gyermekvasúton és libegőztek is, ellátogattak a Várnegyedbe és sétáltak az óbudai római romok között is.

 

 

Még egy kreatív, természettudományos témájú kísérletben is részt vettek a budakeszi iskolában, ahol saját fagylaltot készítettek! A Krúdy, az Óbudai Nagy László-Váradi és a budakeszi Széchenyi István iskola biztosított helyet a 39 fős tanulócsoportnak a tanítási időre, támogatásukat köszönjük!

 

 

A mindennapi kulturális, művészeti és történelemmel kapcsolatos tevékenységek mellett a diákok a „Your Life, My Life” projektjük második részén dolgoztak, amelyet a csereprogram végén mutattak be.

 

Susann Pihl

Csereprogram vezető tanár