green-team_1

Bilingual.hu Green Team

A Krúdy Gyula Általános Iskola 8.a osztálya

bilingual-green-team-recycle-polo-a4-final

Mi az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy törődjünk környezetünkkel? A Bilingual.hu Green Team (Bilingual.hu Zöld Csapat) számára ez könnyű kérdés, melyre a válasz is egyszerű: reduce, reuse, recycle (csökkentsd, használd újra, gyűjtsd szelektíven!). Joe Grassi, a környezettudomány tanár vezetésével a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8.a osztálya egyelőre ennyit, egyszerre egy lépést szeretne előrelépni. Miután tavaly észrevették az újrahasznosítás hiányát, az osztály akcióterv kidolgozására alkotott csapatot. Együtt a kulturális szintemelkedést tűzték ki célul, melynek következtében az egész iskola közössége környezettudatosságát a napi rutinjába építi a szelektív hulladékgyűjtés alkalmazásával és a szemét mennyiségének csökkentésével.

 

 

Szelektív hulladékgyűjtés

green-team_2

A Green Team idei terve 3 kezdeményezést takar, melyet az év során szeretnének véghezvinni. Az első, hogy létrehozzák a szelektív hulladékgyűjtés programját iskolájukban. A csapat 35 szelektív gyűjtőkukát helyez el az iskola területén, mind papír, mind műanyag gyűjtésére. A lehető legnagyobb hatás érdekében az osztály a Krúdy 1-8. évfolyamának minden osztálya számára prezentációt készít és tart, magyarul és angolul. A diákok nemcsak megtanítják társaiknak, hogyan kell helyesen szelektíven hulladékot gyűjteni az újonnan bevezetett rendszer szerint, hanem a cselekvés fontosságára is felhívják a figyelmet, hogy minden egyes diákban elültessék a szenvedélyt a globális környezetvédelem iránt. Azután az osztály példamutatással vezeti a többieket és végzi a gyakorlati munkát, gyűjti az újrahasznosítandó anyagot a kukákból hetente egyszer.

Hulladékcsökkentés

green-team_1

A Bilingual.hu Green Team másik kezdeményezése, hogy bátorítsa az iskola közösségét, hogy csökkentse a napi hulladék mennyiségét és ökológiai lábnyomát. Az osztály úgy döntött, hogy újrahasználható vizes palackokra fókuszál e cél végrehajtásához. Előadásaikkal a Green Team arra ösztönzi a diákokat, hogy töltsék meg újrahasználható vizes palackjaikat, ahelyett, hogy egyszer használatosakból innának. Az a céljuk, hogy segítenek társaiknak a környezet szempontjából egészségesebb napi döntéseket hozni. A hosszabb távú tervekben szerepel, hogy újrahasználható vizes palackokat árulnának a diákönkormányzatnak, sőt olyan lehetőségeket tárgyalnának meg az iskolavezetéssel, mint pl az ivókutak beszerelése.

 

Nemzetközi verseny

PBILogoCenPos

Végül, A Bilingual.hu Green Team azzal tartja fenn motivációját, hogy belépett egy nemzetközi környezetvédelmi versenybe, melynek házigazdája a Polar Bears International. A 2.a angol anyanyelvű osztályfőnöke, Ash Merscher segítségével a gyerekek dokumentálják tevékenységüket az egész tanév során. Tavasszal Klíma Akcióterv pályázatot készítenek majd. A Polar Bears International missziója, hogy megvédje a jegesmedvéket azzal, hogy megőrzi a sarki jég élőhelyüket. A Green Team újrahasznosítási és hulladékcsökkentési projektje tökéletesen illeszkedik céljaik közé, miszerint minimalizálják a szén- és más üvegházhatást okozó gázok mennyiségét. Oktatással és a projekt véghezvitelével a Bilingual.hu Green Team izgatottan csatlakozik a versenyhez, hogy megmutassa a nemzetközi közösségnek, hogy a diákok törődnek környezetükkel Budapesten is!

Ash Merscher